Programma9.500 m2 Voortgezet Onderwijs (VMBO)
LocatieAmstelveen NL
Oplevering2011
OpdrachtgeverPanta Rhei Scholengemeenschap

Info

Scholengemeenschap Panta Rhei is een neutrale scholengemeenschap voor VMBO/MAVO, ISK en LWOO, met in totaal 740 leerlingen.

Het onderwijs wordt gegeven volgens een methodiek, waarbij de klaslokalen zijn vervangen door grotere Kernteams, waarin meer zelfstandig en competentiegericht wordt geleerd.

De leerling van de 21e eeuw leert niet alleen in klaslokalen, maar is zelfstandig genoeg om ook op andere plaatsen in het gebouw informatie op te slaan en te verwerken. De toevallige ontmoetingen in het gebouw zijn van groot belang. Voor de huisvesting betekent dit dus de de leerling een plek moet worden geboden om zich als het ware de school te kunnen toe-eigenen. De rol van het gebouw is daarbij faciliterend, met ruimte en vrijheid voor de leerling om een eigen invulling te geven.

Wie het nieuwe gebouw van Panta Rhei betreedt, bemerkt zeker ook de gedichten die op diverse plekken in de marmoleumvloer zijn verwerkt.  Dankzij diverse interviews met leerlingen schreef dichter Erik Jan Harmens meer dan twintig aansprekende werken. De gedichten vertellen over items uit de belevingswereld van opgroeiende tieners zoals respect, pesten, verliefdheid, maar ook creativiteit.

De gebruikers van de school zien de gedichten dagelijks voorbijkomen en discussiëren over de betekenis. Het spreekt hun aan en is het voor later een hele mooie jeugdherinnering.

Een belangrijk aspect bij de uitstraling en interieur (ontwerp: I29 Architecten) van de nieuwe school was het begrip flexibiliteit. Dat is ook goed terug te zien bij de lesruimtes. De tijd van louter frontaal onderwijs is definitief verleden tijd.

De school en sportaccommodatie werd genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2011. Ook werd het ontwerp onderscheiden met de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, regio NW/C.