Programma12.500 m2 Voortgezet Onderwijs (VMBO)
LocatieLaren, NH, NL
Oplevering2003
OpdrachtgeverCollege De Brink

Info

Middenin het rustieke villadorp Laren heeft een verzameling traditionele schoolgebouwen plaatsgemaakt voor een groot modern onderwijscomplex dat op bijna organische wijze is genesteld in zijn omgeving. Qua vormgeving en materiaalgebruik vertoont het ontwerp een milde vorm van ‘onaangepast gedrag’ ten opzichte van de belendende bebouwing. De uit schoon beton, zink, staal, glas en blank gelakt hout opgetrokken geometrische bouwvolumes met platte daken hebben geen enkele formele verwantschap met de geprononceerde pannendaken en rieten kappen die de nieuwbouw omringen.

In ruimtelijk opzicht is de nieuwbouw daarentegen uiterst omzichtig ingepast in de rurale bebouwingstructuur en ‘skyline’ van het historische dorp.

Het uit een fusie tussen drie vmbo-opleidingen ontstane College De Brink biedt vmbo-onderwijs aan ruim duizend scholieren. Behalve gewone schoollokalen bevat het nieuwe onderkomen een groot aantal practicum-ruimten, zoals werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking, grafische techniek, electro- en installatietechniek. Maar ook een complete autowerkplaats, een bakkerij en een professioneel uitgeruste restaurantkeuken, alsmede een klein echt restaurant voor het opdoen van praktijkervaring.

Om het enigszins ‘overspannen programma van eisen’ van de drie fusiepartners(10.000 m² bruto vloeroppervlak) op het beschikbare bouwterrein kwijt te kunnen is het bouwvolume ruim een meter in het terrein verzonken en is het schoolplein op het dak van de werkplaatsen geplaatst.
Door het totale bouwvolume op te knippen in vier kwadranten met elk hun eigen architectonische vormgeving oogt het complex niet alleen kleinschaliger maar kan elk kwadrant optimaal aansluiten op zijn directe omgeving.