Programma104 (zorg)woningen + 6.000 m2 Primair Onderwijs + Sportaccommodatie
LocatieRotterdam NL
Oplevering2011
OpdrachtgeverWoonbron Maasoever + Stichting BOOR

Info

Kindcluster II in de wijk Nesselande bij Rotterdam biedt een op kinderen gericht programma met onderwijs, opvang, sport en (zorg)wonen.

In aansluiting op het concept Tuinstad en het aangrenzende Rietveldpark is het complex ontworpen als een vloeiende landschappelijke structuur.

Het programma strekt zich uit over de gehele breedte van de kavel zonder daarbij een muur te worden: door de losse en zwierige opzet ontstaan dwarsverbanden die het mogelijk maken over het terrein te dwalen zonder te verdwalen. Er is zoveel mogelijk programma op de begane grond en de gebouwen zijn transparant waar mogelijk, zodat een grote verwevenheid tussen binnen- en buitenruimte -tussen het gebouw en de buurt- ontstaat.

De vier bouwdelen zijn losse volumes, maar vormen één geheel door een zelfde materialisatie, architectuur, routing en ordening.

De opeenvolging van functies verloopt logischerwijs van ‘jong’ naar ‘oud’, van kinderdagverblijf, naar brede school en sportvoorziening. De woningen maken deel uit van dezelfde structuur, maar onderscheiden zich doordat ze in de verticale richting zijn gevouwen. De twee woontorens vormen op deze manier het stedelijke accent van het plan.