Start bouw bioscoop Kinepolis Haarlem

Deze week is gestart met de bouw van de nieuwe bioscoop Kinepolis Haarlem.

Het ontwerp van Snelder Architecten bevat in totaal 934 stoelen, verdeeld over 6 zalen. Op straatniveau bevinden zich winkelruimtes, aangesloten op het winkelcentrum Schalkwijk.

De bioscoop is onderdeel van de nieuwe ontwikkeling “Centrum Schalkwijk” te Haarlem. Met deze ontwikkeling verbetert de gemeente Haarlem de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving van de bestaande wijk, door onder meer de toevoeging van nieuwe winkels aan het bestaande winkelcentrum, een bioscoop, woningen, horeca en het realiseren van een stads(markt)plein. De wijk krijgt hierdoor een levendig en multifunctioneel stadshart.

De bioscoop zal naar verwachting eind 2020 in gebruik worden genomen.

Het masterplan en de supervisie van deze ontwikkeling is in handen van Jo Coenen Architects & Urbanists (JCAU).

Eerder gerealiseerde bioscoopontwerpen door Snelder Architecten voor Kinepolis zijn: Megabioscoop Kinepolis Jaarbeurs Utrecht (14 zalen) en Kinepolis Dordrecht (6 zalen).

Over de opdrachtgever: Kinepolis is een Belgische, beursgenoteerde bioscoopketen met bioscopen in België, Luxemburg, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zwitserland, Polen, Canada en de Verenigde staten.

ONTWERPBESCHRIJVING:

De bioscoop bevat in totaal circa 900 stoelen, verdeeld over 6 verschillende zalen. Op straatniveau bevinden zich winkelruimtes, aangesloten op het winkelcentrum.

Het ontwerp van de bioscoop richt zich sterk op het nieuwe marktplein. De arcades van de straat- en pleingevel komen ter plaatse van de hoofdentree op de hoek van het gebouw bij het plein samen. De hoekgevel boven de entree aan het plein is verhoogd, waardoor een monumentaal en klassiek beeld van de bioscoop ontstaat.

Om de herkenbaarheid van de bioscoop verder te versterken en de stedenbouwkundige kwaliteit van dit in hoofdzaak gesloten gebouwtype te optimaliseren zijn de gevels ter plaatse van de entree, foyers en self-servicevolledig voorzien van glazen puien. Daarmee is ook buiten -vanaf het plein en de straat- de dynamiek van de bioscoop goed te ervaren en draagt deze bij aan een levendig nieuw stadsplein.

Colofon:

Locatie: Schalkwijk, Haarlem

Ontwerp: Snelder Architecten, Amsterdam

Opdrachtgever: Kinepolis Group, Gent – België

Aannemer: Bouwbedrijf Vrolijk, Zevenbergen

Constructieadvies: Van Boxsel Engineering, Oosterhout

Akoestisch advies: DGMR, Arnhem

 

https://corporate.kinepolis.com/nl

https://snelderarchitecten.nl